Lean management in de bouw: van ‘aannemer’ naar ‘ondernemer’

door | 22/05/17

Het werken in teamverband is een absolute must in de bouwsector, dat spreekt voor zich. Maar het inzetten van de juiste technologie, software en tools kan die samenwerking nog een pak efficiënter doen verlopen. Bij vele Vlaamse KMO’s wringt net daar het schoentje… Zo is er het proces van communicatie en gebruik van digitale bouwinfo door verschillende deelnemers van het bouwproject, beter bekend als BIM (Building Information Modeling).

BIM komt in Vlaanderen geleidelijk van de grond, maar feitelijk moet dit onderbouwd worden door ‘lean- en bouwmanagement’, beide complementair in de bouwwereld. Maar wat betekent dit concreet?

Van ‘aannemer’ naar ‘ondernemer’

Lean management is een begrip dat twee decennia geleden in de autoindustrie ontstond. In de bouwsector buiten Vlaanderen wordt het principe concreet toegepast, samen met bouwkostendeskundigen-management.

Ook op het vlak van informatica kan lean management een échte meerwaarde creëren in de bouwsector. Zij die dag in dag uit op de bouwvloer staan, kampen vaak met een fundamenteel probleem: men verzuipt tussen hoofd- en bijzaak. Een gezonde stappenstructuur om onze KMO-aannemer naar een KMO-ondernemer te laten doorgroeien is daarom essentieel.

Allerhande hypes of (onrijpe) gadgets (bv. drones op de bouwplaats) zijn leuk om een avondje te vullen, maar ten gronde brengen ze geen aarde aan de dijk zonder een duidelijke situering.

De nood aan betaalbare én performante tools

In de bouwsector is het van groot belang dat allerhande kennis en informatie snel, makkelijk en gestructureerd kan overgedragen worden, zodat ze meteen kan worden toegepast. Software en tools kunnen hierbij van onschatbare waarde zijn. Door te kiezen voor betaalbare en performante oplossingen, wordt een IT-investering bovendien zo terugverdiend.

Bij onze KMO-ondernemers is er vandaag vooral behoefte aan concrete, neutrale en praktische informatie en begeleiding hieromtrent. Zeker in deze ongezonde prijzenslag waarmee de ganse sector te kampen heeft.

GMI group wil het begrip ‘lean’ in de bouwsector dan ook onder de aandacht brengen in Vlaanderen: samen streven naar een fundamenteel organisatiesysteem in de bouw.

Kortom: zinvol, respectvol én succesvol organiseren.

Hoe? Dat kan met bouwix, de bouwsoftware die een antwoord biedt op de reële behoefte bij veel KMO-bouwbedrijven.

0 reacties

Archief