Overzicht, inzicht en zelfsturing met Targit, bovenop Microsoft Dynamics NAV

Thys Bouwprojecten wilde zoveel mogelijk automatiseren met software en liefst binnen één en hetzelfde systeem. GMI group werd gevraagd om de verschillende bedrijfsprocessen te automatiseren binnen Microsoft Dynamics NAV.

Met de BI-tool Targit bleef het overzicht over de projecten en de organisatie bovendien perfect bewaard.

Download PDF

Sector:
bouw

Profiel:
bouwonderneming en ontwikkelaar van residentiële, commerciële en industriële projecten

Oplossing:
Microsoft Dynamics NAV
Targit

Thys Bouwprojecten uit Oevel is tegelijk bouwonderneming als projectontwikkelaar van zowel residentiële woonprojecten, industriebouw als kantoren. Het 4WINGS bedrijvencentrum langs de e313 is één van de meest in het oog springende realisaties van Thys Bouwprojecten. Andere referenties zijn bv. het residentiële Grobbendonk Park, woonerf Molenberg in Turnhout en het nieuw opgestarte Markgraevenhof in Herentals. Het bedrijf van ca. 50 werknemers realiseert een omzet van 20 miljoen euro.

De schrijnwerkerij ondergaat momenteel een grondige transformatie en zal verder opereren onder de naam Arte. Deze afdeling biedt een totaalconcept waarbij het zich toelegt op binnenhuisinrichting (inclusief de verdeling van tegels, vloeren, sanitaire producten en keukentoestellen). De gloednieuwe showroom in Oevel is hiervan vanaf september 2012 het uithangbord. De rest van het team zal zich dan ook gaan huisvesten in deze nieuwe kantoren.

Business Intelligence is altijd het einddoel geweest van elke investering in IT. Het biedt niet alleen een mooi overzicht en een gedetailleerd inzicht, maar het wekt op een gemakkelijke manier zelfsturing op bij iedereen die ermee te maken krijgt.

Frank Reekmans

Financieel Adviseur, Thys Bouwprojecten

Automatiseren als visie

De visie van bestuurder Dirk Thys is altijd geweest: zoveel mogelijk automatiseren met software en liefst binnen één en hetzelfde systeem. In die optiek werd in 2008 de opdracht gegeven aan GMI group om de verschillende bedrijfsprocessen (boekhouding, aankoop, verkoop, projectbeheer, klantenrelaties) te automatiseren binnen Microsoft Dynamics NAV. Deze Microsoft partner heeft een sterke specialisatie in ondermeer bouwbedrijven en begreep perfect de noden van Thys Bouwprojecten.

Met de implementatie van Microsoft Dynamics NAV slaagde Thys erin om dubbel zoveel omzet te draaien zonder extra personeel aan te nemen. In 2009 werd GMI group opnieuw aangesproken voor een ver doorgedreven digitalisering van externe documenten, zoals lastenboeken, werfverslagen, aankoopfacturen, briefwisseling, enz.

Op zoek naar overzicht

Voor de opvolging van de projecten had Dirk Thys zijn eigen logica laten inbouwen in Microsoft Dynamics NAV. Zo worden alle kosten geboekt volgens activiteitencodes (ruwbouw, architect, …) en kostendragercodes (onderaannemer, materiaal, werkuren, … ). 25 verschillende codes berichten zo in chronologische volgorde over de uitgavenzijde van elk project. Frank Reekmans, zelfstandig financieel adviseur voor Thys Bouwprojecten, vertelt: “Deze codes zijn van groot belang bij de nacalculatie van elk project, maar ook voor een correcte facturatie volgens de wet Breyne. Medewerkers worden grondig opgeleid om correct met deze codes te werken.”

In Microsoft Dynamics NAV kan men elk project code per code bekijken. Dit is echter geen handige manier van werken als je weet dat Thys gemiddeld 20 tot 25 projecten tegelijk heeft lopen en elk project meer dan 25 verschillende codes bevat. “Het was noodzakelijk om een helder overzicht te krijgen over alle projecten en codes heen, zonder telkens te moeten filteren in Microsoft Dynamics NAV. Anders liepen we het risico om de kosten van een project uit het oog te verliezen of niet tijdig te factureren. Alleen een geschikte tool zoals Business Intelligence kon ons hierbij helpen”, aldus Frank reekmans.

BI voor bouw: een complex gegeven

Omwille van de goede samenwerking en hun inzicht in de specifieke bouwoplossing, ging Thys Bouwprojecten opnieuw te rade bij GMI group voor de uitwerking van een Bi-oplossing bovenop Microsoft Dynamics NAV. “Business intelligence implementeren bij een bouwbedrijf is complexer dan bij een handelsonderneming. Elk project is anders. Een residentieel project, een retailpark of een kantoor hebben niet alleen een andere constructie met andere materialen, maar hebben ook andere aannemers, een andere eigenheid in het algemeen. Het is moeilijk om het overzicht te bewaren over alle partijen en projectstatussen heen.

En daartegenover rijst de vraag hoe diep je in detail moet gaan”, legt Frank Reekmans uit.

Het dashboard van Targit

In september 2011 zaten Thys Bouwprojecten en GMI group gedurende twee dagen samen rond de tafel om hierover ideeën uit te wisselen. GMI group stelde Targit voor, een krachtige BI-tool die zich naadloos laat integreren met Microsoft Dynamics NAV. Begin november werd het project ondertekend en eind 2011 kon Thys al een testversie uitproberen.

Tijdens de testfase kwam aan het licht dat voor een waterdichte rapportering bepaalde processen in Microsoft Dynamics NAV nog wat aangepast moesten worden en dat werd dan ook meteen onder handen genomen. In februari 2012 was de BI-oplossing in Targit klaar en volledig naar wens.

“We beschikken nu over een dashboard waarin we in één oogopslag de status van de projecten zien. Ook krijgen we een overzicht van de binnenkomende klachten om te vermijden dat iets niet behandeld wordt. Ook reikt het dashboard ons enkele belangrijke financiële parameters aan, bv. het betaalgedrag van klanten”, getuigt Frank Reekmans.

“Bovendien worden alle projecten gecategoriseerd. Bij bouwprojecten staan de opvolging van de status en het facturatieschema centraal. Bij ontwikkelingsprojecten moeten we de eigen financiering en de verkopen nauwlettend in de gaten houden. Thys Bouwprojecten brengt zijn projecten onder in zeven categorieën, met elk hun specifieke kritische parameters.”

Het einddoel van Thys

“Business Intelligence is altijd het einddoel geweest van elke investering in IT. De projectleiders beschikken nu over een tool die hen het leven gemakkelijker maakt. Het dashboard stuurt hen automatisch aan om belangrijke administratieve taken pro-actief uit te voeren.

Dankzij Targit zijn de projectleiders zich meer bewust van de status van hun projecten en de bijhorende financiële aandachtspunten. Targit zal tevens als bron dienen (als enige ‘waarheid’ van de feiten) voor de maandelijkse budgetmeetings die Dirk Thys wil organiseren met de projectleiders”, aldus Frank Reekmans.

Download PDF

Uiteindelijk biedt Business Intelligence niet alleen een mooi overzicht en een gedetailleerd inzicht, maar wekt het op een gemakkelijke manier zelfsturing op bij iedereen die ermee te maken krijgt.

Frank Reekmans

Financieel Adviseur, Thys Bouwprojecten

Lees ook

ibens

ibens

Specialist in zorghuisvesting gaat voluit voor een digitalisering van het klanten- en documentenbeheer met Dynamics 365, SharePoint en Teams.
Sibomat

Sibomat

Een overkoepelende aanpak met Gbuild als totaaloplossing leidt een digitale transformatie in goede banen bij dé specialist in houtskeletbouw.
HYE

HYE

Waterbouwer werkt productiever en transparanter dankzij een digitaal samenwerkingsplatform op basis van Microsoft 365 en SharePoint.
SLV Nederland

SLV Nederland

Groothandel in verlichting kiest voor Dynamics 365 als digitaal platform om alle processen te verlichten en meer zicht te krijgen op de zaak.

Waarom kiezen voor GMI?

  • Eén bedrijf, één oplossing

U bent één bedrijf; één geïntegreerd systeem is dan ook vanzelfsprekend. GMI group staat met het 4D Solution Concept garant voor een totaalbenadering waarbij – naast ERP en CRM – ook portalen en samenwerkingsplatformen (ECM) en BI deel kunnen uitmaken van de oplossing die u nodig heeft.

  • Wij spreken uw taal

Waarom kozen honderden toonaangevende ondernemingen al voor GMI group? Omdat wij begeleiding garanderen door mensen die met beide voeten in de dagelijkse praktijk staan. Wij spreken uw taal en denken actief mee vanuit uw specifieke problematiek!

  • Uw toekomst veilig gesteld

Wij bieden oplossingen die ontwikkeld zijn binnen het meest betrouwbare en toekomstgerichte softwareplatform van Microsoft. Zo kiest u voor een oplossing die in de toekomst zal blijven evolueren, samen met een netwerk van partners waar GMI group toonaangevend is.

  • Onze mensen maken het verschil

Onze 100 GMI-ers zorgen dagelijks voor uw automatisatie met verstand van zaken. Wij investeren permanent in kennis en kunde en zorgen voor een feel good cultuur bij onze mensen… want zij maken nu eenmaal het verschil.

Contacteer ons

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.