Bouwonderneming wordt trendsetter in opvolging van grote bouwprojecten

Met een pragmatische implementatie van Microsoft Dynamics NAV heeft deze grote bouwaannemer een aanzienlijke efficiëntiewinst geboekt, zonder zijn huidige werkmethodes te moeten aanpassen.

Interbuild evolueert zo van early adopter tot trendsetter op het gebied van geïntegreerde informatica.

Sector:
bouw

Profiel:
specialist in grote bouwwerken

Oplossing:
Microsoft Dynamics NAV

Interbuild is de 8ste Belgische bouwaannemer. Het bedrijf is gespecialiseerd in grote bouwwerken, met budgetten vanaf €2.500.000. Samen met de andere BAM-filialen is Interbuild op die manier uitgegroeid tot de grootste bouwonderneming in de Benelux en behoort de groep tot de top vijf van dominante Europese bouwgroepen. Door de klassieke aanpak grondig in vraag te stellen, is Interbuild nu in staat de meest complexe bouwwerven efficiënt te beheren. Maar ook terwijl u dit leest zijn de bouwteams van Interbuild over het hele land druk bezig.

In het merendeel van de Tijdelijke Handelsvennootschappen waarin de algemeen aannemer Interbuild zetelt, is het Interbuild die de administratie en de boekhouding operationeel leidt en rapporteert aan de verschillende vennoten. Door die taakverdeling erkennen en waarderen collega’s en concurrenten van de Antwerpse aannemer de inspanningen die hij de voorbije jaren heeft gedaan voor het stroomlijnen en efficiënter maken van zijn projectopvolging.

De belangrijkste vaststelling is wellicht dat ons bedrijf nu minder afhankelijk is van de kennis die gebonden is aan individuen. De kennis zit in één systeem, Microsoft Dynamics NAV.”

Kris Vanbelle

Verantwoordelijke Budgetcontrole, Aankoopadministratie & ICT, Interbuild

ERP-visie vanuit het management

Interbuild is met een omzetprognose voor 2006 van ongeveer 140 miljoen euro en een werknemersbestand van 60 bedienden en 150 arbeiders niet de allergrootste Belgische aannemer, maar hij heeft wel een omzet per werknemer die veel hoger ligt dan de sectorgenoten. Kris vanbelle, die bij Interbuild de verantwoordelijkheden voor budgetcontrole, aankoop en ICT combineert, verklaart dit cijfer door de pragmatische aanpak van samenwerking en de visie op ERP (enterprise resource planning), die gedreven werd vanuit de CEO en het financieel management, niet vanuit een  IT invalshoek.

In 2003 ging interbuild als één van de eersten binnen de bouwsector op zoek naar een volwaardige  ERP oplossing. “De grotere pakketten passeerden de revue, maar die schoten tekort op het gebied van specifieke knowhow en kennis van de bouwsector,” zegt Vanbelle. “In de combinatie van Microsoft Dynamics NAV met GMI group vonden we wel de juiste invulling naar knowhow en vooral de flexibiliteit die we zochten om het ERP pakket op onze maat te installeren.”

Bestaande werkmethodes behouden

In de loop der jaren had Interbuild een vrij efficiënte en pragmatische administratieve paperflow opgezet en we voelden niet de noodzaak om die aan te passen omwille van de installatie van een geïntegreerd pakket. Met Microsoft Dynamics NAV hebben we onze bestaande werkmethodes kunnen behouden.

Kris Vanbelle

Verantwoordelijke budgetcontrole, Aankoopadministratie & ICT, Interbuild

Dhr. Vanbelle looft de snelheid en de flexibiliteit waarmee GMI group de implementatie van de basismodules van Microsoft Dynamics NAV klaarde. Op vier maanden tijd waren de basismodules geïnstalleerd. Een voorbeeld om de flexibiliteit aan te tonen, komt van bij de personeelsadministratie. Daar vroeg men een veld aan te maken voor de schoenmaat van de bouwvakkers. Binnen het kwartier was de klus geklaard en kon de verdeling van de schoenen een stuk efficiënter gebeuren dan vroeger.

Microsoft Dynamics NAV is bijzonder gebruiksvriendelijk. De meeste gebruikers hebben voldoende aan één dag basisopleiding en een tweede dag interne opleiding. Elk van de gebruikers krijgt één tot twaalf menu’s te zien, naargelang zijn bevoegdheden en taken. Het pakket draait stabiel op één server. Alle werven, die bijna bedrijven op zich zijn, met zoals in het geval van de Financietoren een ploeg van 21 bedienden, hebben een VPN-link met de centrale zetel in Wilrijk. De IT afdeling van Interbuild bestaat uit welgeteld één personeelslid (deeltijds); de hoofdbrok van de IT is uitbesteed.

Betere offertes

Hoe evalueert dhr. Vanbelle na bijna 4 jaar de werking van Microsoft Dynamics NAV? “De belangrijkste vaststelling is wellicht dat ons bedrijf nu minder afhankelijk is van de kennis die gebonden is aan individuen. De kennis zit in één systeem, Microsoft Dynamics NAV.” Een paar mensen hebben de onderneming verlaten om andere horizonten op te zoeken, maar dat betekent niet dat voor Interbuild veel kennis is verloren. Dit hebben we voor een groot stuk kunnen opvangen door de gegevens binnen Microsoft Dynamics NAV.

“Er is natuurlijk het voordeel dat gegevens nu maar éénmaal moeten ingebracht worden. Maar belangrijker is de accuraatheid van de gegevens, waardoor de prognoses van de omzetten en rendementen per werf veel preciezer zijn. We koppelen die cijfers en de kosten per vierkante meter van de verschillende werven ook terug naar onze studiedienst, waardoor we dan weer betere offertes kunnen maken en dit ook binnen Microsoft Dynamics NAV.”

The sky is the limit

Door de efficiëntiewinst in administratie en boekhouding kunnen projectleiders nu ook meer tijd besteden aan de technische opvolging, wat hun kerntaak is.

Kris Vanbelle

Verantwoordelijke budgetcontrole, Aankoopadministratie & ICT, Interbuild

Binnen de BAM-groep is Interbuild een early adopter op het gebied van geïntegreerde informatica en terwijl andere onderdelen van de groep interesse beginnen te tonen voor de manier van werken bij Interbuild, verbreedt de Antwerpse aannemer de oorspronkelijke scope van het ERP-pakket, onder meer met de CRM-module.

Lees ook

DYWIDAG

Onze DMS-oplossing stimuleert het digitaal samenwerken en helpt wereldwijde bouwtechnologiegroep om documenten centraal te beheren.

ibens

Specialist in zorghuisvesting gaat voluit voor een digitalisering van het klanten- en documentenbeheer met Dynamics 365, SharePoint en Teams.

Sibomat

Een overkoepelende aanpak met Gbuild als totaaloplossing leidt een digitale transformatie in goede banen bij dé specialist in houtskeletbouw.

HYE

Waterbouwer werkt productiever en transparanter dankzij een digitaal samenwerkingsplatform op basis van Microsoft 365 en SharePoint.
  • Eén bedrijf, één oplossing

U bent één bedrijf; één geïntegreerd systeem is dan ook vanzelfsprekend. GMI group staat met het 4D Solution Concept garant voor een totaalbenadering waarbij - naast ERP en CRM - ook digitale samenwerkingsplatformen (ECM), centraal documentbeheer (DMS), document handling en BI deel kunnen uitmaken van de oplossing die u nodig heeft.

  • Wij spreken uw taal

Waarom kozen honderden toonaangevende ondernemingen al voor GMI group? Omdat wij begeleiding garanderen door mensen die met beide voeten in de dagelijkse praktijk staan. Wij spreken uw taal en denken actief mee vanuit uw specifieke problematiek!

  • Uw toekomst veilig gesteld

Wij bieden oplossingen die ontwikkeld zijn binnen het meest betrouwbare en toekomstgerichte softwareplatform van Microsoft. Zo kiest u voor een oplossing die in de toekomst zal blijven evolueren, samen met een netwerk van partners waar GMI group toonaangevend is.

  • Onze mensen maken het verschil

105 GMI-ers zorgen dagelijks voor uw automatisatie met verstand van zaken. Wij investeren permanent in kennis en kunde en zorgen voor een feel good cultuur bij onze mensen... want zij maken nu eenmaal het verschil.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download PDF

Download PDF