10 redenen om Power BI te gebruiken voor bedrijfsanalyses

door | 5 oktober 2020

Waarom wordt Microsoft Power BI steeds populairder bij bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar betere inzichten, interactieve dashboards en uitgebreide rapportage? Volgens Gartner en Forrester is Power BI de laatste jaren zelfs uitgegroeid tot absolute marktleider.

We geven u alvast 10 belangrijkste redenen waarom u Power BI zou moeten gebruiken voor datagedreven bedrijfsanalyses.

Of het nu gaat om het gebruik van interactieve dashboards om belangrijke statistieken te consolideren of om uitgebreide rapporten om datasets van workloads met elkaar te verbinden, Microsoft Power BI is een belangrijke tool om met bedrijfsgegevens uit een breed scala aan diverse bronnen te halen en zo slimmere, datagestuurde beslissingen mogelijk te maken. Het biedt zowel rijke visualisaties in één oplossing, en is dankzij de selfservicemogelijkheden, een intuïtieve tool voor interactie met data.

We lijsten hieronder de argumenten op die u kunnen overtuigen waarom (en waarvoor) u Power BI inzet als strategisch instrument.

1. Het is gemakkelijk om uw gegevens met elkaar te verbinden

Power BI maakt het ongelooflijk eenvoudig om uw gegevens op één plek samen te brengen, voor meer toegankelijkheid, organisatie en zichtbaarheid in uw rapportage-inspanningen.

De tool ondersteunt momenteel tot 70+ connectoren out-of-the-box, waardoor bedrijven gegevens kunnen laden uit een breed scala aan veelgebruikte cloudgebaseerde bronnen zoals Azure (Azure Data Warehouse), DropBox, Google Analytics en OneDrive, naast Excel-spreadsheets, CSV-bestanden en on-premises gegevens, zoals SQL Database.

Power BI: gegevens met elkaar verbinden

Met deze ingebouwde connectoren kunt u binnen enkele seconden vooraf gebouwde Power BI-dashboards laden en binnen enkele minuten krachtige gegevensanalyses uitvoeren. En u kunt elementen altijd verder naar wens aanpassen, of uw dataspecialisten helemaal opnieuw laten beginnen door uw datasets te importeren en eigen dashboard en rapportages te ontwikkelen.

De drag-and-drop-interface  van Power BI betekent ook dat u niets hoeft te coderen, kopiëren of plakken om aan de slag te gaan. Power BI kan meerdere bestanden combineren (zoals Excel-spreadsheets) zodat u de samengevoegde gegevens in één rapport kan analyseren.

2. Het is krachtig en performant

De Power Pivot Data Modelling engine van Power BI (die wordt gedeeld met Excel) is een zeer performante kolomvormige database, die moderne technologieën gebruikt om databases te comprimeren en ervoor te zorgen dat ze volledig in het geheugen worden geladen voor de best mogelijke prestaties.

Het is niet ongebruikelijk dat uw Power BI-werkmap (.PBIX-bestand) aanzienlijk kleiner is dan uw oorspronkelijke datasets – in feite worden databases van 1 GB meestal gecomprimeerd tot een grootte van ongeveer 50 – 200 MB.

Power BI: krachtig en performant

Terwijl – in vergelijking – Excel begint te vertragen bij het omgaan met grote modellen, is Power BI geoptimaliseerd om tabellen met meer dan 100 miljoen records probleemloos te verwerken.

Power BI implementeert ook geautomatiseerde, incrementele vernieuwingen, waardoor gegevens altijd up-to-date zijn. Ook dat is een niet te onderschatten voordeel voor de eingebruikers: de visuele rapportage kan steeds worden gestroomlijnd. Kortom, Power BI comprimeert en laadt op efficiënte wijze miljoenen records in het geheugen, waardoor eindgebruikers een snellere en vlottere ervaring met gegevensanalyse krijgen.

3. Het heeft aangepaste, open-source visuals

Power BI wordt geleverd met een heleboel voorverpakte standaard data visuals die u kunt gebruiken in uw interactieve rapporten, zoals “bar, column, line, map, matrix, pie charts, scatter, table, waterfall”, elk met hun eigen verscheidenheid aan aanpassingsopties voor verbeterde presentatie en functionaliteit.

Voor dat extraatje kunt u echter ook gratis aangepaste visuals gebruiken die zijn gemaakt door ontwikkelaars (of intern) en worden gedeeld met de Power BI-community. Zo kan u eigen gegevens weergeven op een manier die uw verhaal het beste vertelt.

Power BI: aangepaste open-source visuals Met aangepaste visuele bestanden die beschikbaar zijn via zowel Microsoft als via de community op de AppSource Marketplace, is er een indrukwekkende reeks rijke en complexe beelden om van gebruik te maken, waaronder “bullet graphs, correlation plots, decision-trees, heatmaps, sparklines” en meer.

Als u uw gegevens op een heel specifieke manier wilt presenteren, maakt Power BI het heel gemakkelijk om uw eigen visuals te maken in plaats van vast te houden aan het gebruikelijke. Het is ook ongelooflijk handig om te ontdekken wat de bredere Power BI community zoal gebruikt om eigen ontwerptechnieken te verbeteren.

4. Geavanceerde data-experts kunnen gebruikmaken van de native R-integratie

De kracht van Power BI ligt in de eenvoud, maar het is ook geschikt voor gevorderde data-experts. Een manier waarop het dit bereikt, is door de ondersteuning van R-scripts, een open-source programmeertaal die momenteel meer dan 7.000 pakketten heeft en voornamelijk wordt gebruikt door data miners en statistici.

Power BI: native R-integratie

R-scripts gebruiken complexe grafische technieken en statistische berekeningen voor datamanipulatie, machine learning en statistische modellering. Dit omvat datavisualisatie – en natuurlijk laat Power BI u deze gedetailleerde R-visualisaties rechtstreeks in een standaard dashboard integreren.

Power BI is op zichzelf al geweldig voor het analyseren en segmenteren van gegevens om relaties, belangrijke statistieken en hiërarchieën beter weer te geven, maar met native ondersteuning voor R-scripts kunnen gebruikers geavanceerdere bedrijfsanalyses en vormgeving presenteren, zoals machine learning, voorspellende trends en afvlakking .

5. Schakel geavanceerdere analyses in met vertrouwde Excel-functies

Geavanceerde Excel-gebruikers met kennis van de formuletaal van Data Analysis Expressions (DAX) kunnen dieper in hun gegevens graven en patronen gemakkelijker vinden in Power BI met de vertrouwde Power Pivot-functies zoals clustering, prognoses, groepering en snelle metingen.

De ingebouwde selfservice Power Query-tool zal ook bekend zijn bij Excel-gebruikers, waardoor het vanaf het begin gemakkelijk is om bedrijfsgegevens in Power BI op te nemen, te transformeren, te integreren en te verrijken.

Power BI: geavanceerdere analyses met vertrouwde Excel-functies

Een ander onderschat voordeel is dat Power BI naadloos integreert met Excel, waardoor het niet nodig is om bestanden te exporteren; klik gewoon op ‘Analyseren in Excel’ en Power BI presenteert een interface die bijna identiek is aan Excel. Als u moeilijk zakelijke gebruikers kan overhalen naar een nieuwe tool, kan de native integratie van Excel met Power BI zeker helpen.

Samenvattend: de krachtige toolset van Power BI is gemakkelijk op te pikken voor Excel-gebruikers, waardoor u de bestaande organisatorische expertise kunt benutten en sneller aan Power BI kan wennen.

6. Het brengt gegevensbeheer en beveiliging samen

Met Power BI kunt u de beveiliging en gebruikerstoegang binnen dezelfde interface beheren, waardoor het niet meer nodig is andere tools te gebruiken om ervoor te zorgen dat u voldoet aan strikte nalevings- en regelgevingsnormen.

De service heeft ook ingebouwde Azure Active Directory (AAD) voor gebruikersverificatie, zodat u gebruik kunt maken van Single Sign-On (SSO), samen met uw normale Power BI-inloggegevens om toegang te krijgen tot uw gegevens.

Power BI: gegevensbeheer en beveiliging

7. U kunt vragen stellen en antwoorden krijgen over uw gegevens

Power BI bevat zoekinterfaces in natuurlijke taal waarmee gebruikers visualisaties kunnen maken en inzichten kunnen ontdekken met zoektermen in gewoon Engels, zonder de noodzaak van code of syntaxis.

Met behulp van de Q&A-functie kunt u meer specifieke inzichten verkennen door te dubbelklikken op een leeg deel van uw rapportcanvas en het vak ‘Stel een vraag’ te gebruiken om gegevensspecifieke vragen te stellen, zoals ‘wat waren de verkopen voor [regio] per kwartaal’.

Terwijl u typt, geeft Power BI automatisch gerelateerde, zinvolle query’s weer, en een voorbeeld van een diagram- of tabelvisualisatie die het beste de gegevens weergeeft waarnaar u op zoek bent. De mobiele Power BI-applicaties ondersteunen nu ook spraakherkenning, waardoor het mogelijk is om onderweg informatie op te vragen.

In het begin klinkt het misschien allemaal als een gimmick, maar in werkelijkheid is de natuurlijke language query-engine van Power BI zeer intuïtief en werkt deze buitengewoon goed . Met constante updates van Microsoft kan het met de tijd alleen maar beter en nauwkeuriger worden.

8. U kunt Power BI-tegels insluiten in uw aangepaste PowerApps-apps

Gebruikt u PowerApps? Als dat het geval is, kunt u de aangepaste Power BI-visual gebruiken om uw Power BI-tegels in uw app in te sluiten.

Dankzij de native integratie van Power BI met PowerApps kunt u contextuele gegevens naar uw PowerApps-app sturen die in realtime worden bijgewerkt terwijl u wijzigingen aanbrengt in uw Power BI-rapport. Zo hebben uw eindgebruikers toegang tot realtime gegevensinzichten, terwijl u uw zelf ontwikkelde aangepaste applicaties gebruikt binnen dezelfde interface.

PowerApps is een krachtig hulpmiddel voor bedrijven dat wordt gebruikt om zakelijke apps te maken die op bijna alle webbrowsers en besturingssystemen worden uitgevoerd – Android, iOS en Windows – met een vereenvoudigde interface waarvoor geen codeerervaring vereist is.

Met native integratie tussen de services betekent dit dat het nog eenvoudiger is om belangrijke inzichten te delen met medewerkers met behulp van uw interne apps op maat, zonder dat u toegang tot Power BI zelf nodig hebt. Eindgebruikers kunnen bovendien dieper in de gegevens graven door simpelweg op de ingesloten Power BI-tegel te klikken (of te tikken, indien op mobiele apparaten) om naar het dashboard te gaan, indien openbaar.

9. Power BI is opnieuw marktleider volgens Gartner en Forrester

Power BI is opnieuw opgenomen in het 2020 Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms van Gartner en wordt jaar op jaar op rij erkend als een van de toonaangevende softwareoplossingen voor data-analyse, naast populaire concurrenten Qlik en Tableau. Zie ook The Total Economic Impact™ of Microsoft Power BI van Forrester.

10. Wij integreren Power BI rechtstreeks met Dynamics NAV of Business Central

Moderne Business Intelligence gaat over het toegankelijk en beheersbaar maken van data voor de algemene gebruiker. Er zijn veel oplossingen op de markt die deze taak kunnen oplossen, maar de uitdaging is vaak dat implementatie en aanvang zowel duur als veelomvattend zijn.

Daarom heeft GMI group Power BI Extensions ontwikkeld, die u alle BI-functionaliteit biedt die u nodig heeft, zonder dat u hoeft te denken aan uitgebreide en resource-intensieve implementaties en moeilijke ontwikkeling. Met onze oplossing krijgt u alle BI-functionaliteit die u nodig heeft.

Als u meer wilt weten over Power BI Extensions en de vele voordelen die de oplossing voor uw bedrijf biedt, neem dan gerust contact met ons op!

Met deze 10 argumenten is het niet moeilijk te begrijpen waarom Power BI steeds populairder wordt bij bedrijven die op zoek zijn naar betere inzichten, interactieve dashboards en uitgebreide rapportage.

Meer nog, dit is hét moment om gebruik te maken van de vele beschikbare tools en services waarmee u zich kunt voorbereiden op een succesvolle Power BI-acceptatie en uw gegevensinzichten in de hele organisatie kunt verbeteren.

0 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief